Omzetverlies grote steden in 2021 gehalveerd, kleine gemeenten nog steeds in de plus

De coronapandemie veranderde het consumentengedrag als nooit tevoren. We kochten vooral lokaal en veel traffic builders vielen plots weg. De omzet van winkels in kleinere gemeenten en periferie steeg, maar bleef ver achter in de grote stadscentra. Hoe ontwikkelde de omzet per type locatie? Dit zijn de cijfers!

Extra omzet dankzij traffic builders …

Als retailer kan je flink wat extra omzet realiseren dankzij de bezoekers die jouw buren aantrekken. Dat kunnen andere retailers of dienstverleners zijn, maar ook locaties die veel bezoekers aantrekken (‘traffic builders’). De enige voorwaarde is dat zij een gelijkaardig koopmotief en klantprofiel hebben. Een succesvolle synergie met de juiste buren levert een winkel al snel 20 tot maar liefst 200% extra omzet op.

… maar corona gooide roet in het eten

De eerste lockdown in maart 2020 legde het sociale leven stil. Dit had uiteraard een grote impact op klassieke traffic builders zoals openbaar vervoer, kantoren, toerisme, cultuur, grensverkeer, scholen en horeca.

Winkellocaties die sterk afhankelijk zijn van deze publiekstrekkers noteerden in 2020 tot maar liefst 90% minder omzet. In 2021 zat de invloed van veel traffic builders weer bijna op pre-corona niveau. Maar er zijn 3 uitzonderingen: de omzet van locaties in de omgeving van werkgelegenheid (-11%), toerisme (-23%) en openbaar vervoer (-9,5%) bleef ook in 2021 achter.

De verliezers: stadscentra & grote winkelcentra

Drukke plekken werden de afgelopen 2 jaar massaal vermeden en we bestelden veel vaker en meer online. Het vele thuiswerken zorgde er bovendien voor dat we vooral dichtbij huis kochten. Tel daarbij op dat de horeca lange tijd sloot, evenementen massaal werden afgeblazen en van winkelen ‘voor de fun’ lange tijd geen sprake was en je raadt waar de grootste klappen vielen: in de grotere steden. In 2020 zagen retailers hun omzet hier met gemiddeld maar liefst 32% dalen. Deze trend zette in 2021 door, al is het verlies inmiddels gelukkig gehalveerd (-14,5%).

Ook retailers in grotere winkelcentra zagen hun omzet sterk dalen, namelijk met 29% (2020) en 7% (2021) ten opzichte van 2019. De verklaring is logisch: ‘buiten’ voelde veiliger dan ‘binnen’.


De winnaars: kleinere steden & periferie

Het vaker thuis zijn maakte dat we – mede door de overheidscampagnes – vaker lokaal kochten. Ook convenience (snel, doelgericht en veilig winkelen) speelde een grote rol. Het is dan ook niet verrassend dat we in de kleinere steden en winkelgebieden de andere kant van de medaille zien. Op deze locaties worstelden veel retailers jarenlang met hun omzetcijfers, maar sinds maart 2020 zagen zij hun omzet gemiddeld met maar liefst 12,5% stijgen. In 2021 zette die groei door met +8,5%.

Ook winkels in de periferie deden het de afgelopen 2 jaar bovengemiddeld goed. Zij zagen hun omzet met gemiddeld 6% (2020) en 4% (2021) stijgen ten opzichte van 2019.


Meer weten over de impact van corona op klantgedrag & winkelomzet?

RetailSonar voerde in 2021 opnieuw een data-gedreven analyse uit van de winkelomzet van meer dan 650 retaillocaties en kwam tot nog veel meer verrassende conclusies, ontwikkelingen en trends.

  • Welke 5 kenmerken bepaalden in 2021 het vaakst het succes van een locatie?
  • Houdt de online groei aan?
  • Hoe veranderde het klantgedrag?
  • Kiezen we binnenkort allemaal voor minder, kleinere en rendabelere vestigingen?

En zo veel meer! Je ontdekt het in ons trendrapport “Retail 2022: Is mijn pre-corona locatiestrategie nog steeds de juiste?” dat je hieronder gratis kan downloaden.



meer blogs lezen

Lees meer

Klanten geven RetailSonar tevredenheidsscore van 9,2

Sinds 2019 vragen we bij RetailSonar jaarlijks hoe tevreden onze klanten zijn. Daarvoor maken we gebruik van de NPS-score of Net Promoter Score: een gerenommeerde tool die een helder beeld schetst van de algemene klantervaring en klantloyaliteit. Uit de laatste bevragingen in 2023 blijkt dat de NPS-score van RetailSonar elk jaar blijft toenemen.

Vers bloed! Maak kennis met Eya, Sam, Antony, Tibo en Rick

Een sterke Europese scale-up zoals RetailSonar kan niet zo snel groeien zonder een regelmatige instroom van nieuwe collega’s! Een aantal dingen hebben zij gemeen. Ze hebben een zwak voor data. Als het gaat om het aanpakken van complexe uitdagingen, stappen ze niet voorzichtig het water in, maar duiken ze er meteen in! En dan hebben we ook nog hun merkwaardige hobby's... Maak kennis met Sam, Antony, Eya, Tibo en Rick!

Waarom openen succesvolle retailers steeds meer kleinere winkellocaties?

Steeds meer grote retailers én puur online retailers openen in het stadscentrum vaak kleine winkelformules. Wat zit er achter deze strategie en wat kan jij eruit leren op vlak van efficiëntie, nabijheid en het effect op online sales?

Over RetailSonar